Vad får du göra själv och vad kräver en elektriker/elinstallatör?

Vissa saker som har med el att göra kan och får man göra på egen hand, men man bör har viss förkunskap och något mått av erfarenhet till och med för något så enkelt som att byta en glödlampa. Sedan finns det en hel del saker som man enligt lag inte får lov att göra om man inte är licensierad elinstallatör. Det är viktigt att känna till var gränserna går.

Nedan lista några saker som man får lov att genomföra själv, utan att tillkalla en elektriker:

Byta en glödlampa, en proppsäkring eller en lamphållare
Montera en skarvsladd, en sladdströmbrytare eller en stickpropp
Byta ut ett befintligt vägguttag eller en strömbrytare med max 16 A

Är man det minsta osäker, även gällande enklare installationer som ovan nämnda, ska man alltid tillkalla en elektriker.

Nedan listas några av många installationer som måste genomföras av en specialist:

  • Förändring i fast installation
  • Byte från ojordat till jordat vägguttag
  • Elinstallationer i badrum och kök
  • Installation av golvvärme och värmekabel
  • Installation av kabel under marken

Belysning, larm och hemsystem

Belysning inne och ute behövs av uppenbara praktiska skäl. Vi har sannerligen vant oss vid att ha tillgång till ljus oavsett vilken tid på dygnet det är och vi har höga krav på vilket ljus vi önskar vid varje given plats i hemmet, på arbetsplatsen, i verkstaden eller i trädgården. Man vill inte har för starkt eller för svagt ljus och tonen ska vara rätt. Vi hjälper dig att installera belysning som tillfredsställer dina behov.

Allt fler väljer att installera larm hemma, så att man slipper oroa sig för ovälkomna gäster. Det finns många olika larm på marknaden och vi hjälper dig gärna att hitta det som passar dina behov allra bäst, sedan installerar vi det åt dig. Vi levererar också gärna smarta hem-lösningar som gör din vardag lite bekvämare.

Snabb, stabil uppkoppling

Snabbt och problemfritt internet, vem kräver inte det idag? Som din elektriker ser vi till att du får precis den uppkopplingshastighet du önskar. Välkommen till oss med tankar och frågor.